Mater Colònia [escrits a la Colònia]

QUIN ÉS EL PES QUE TÉ L'ORIGEN I LES ARRELS D'UN ESCRIPTOR EN LA SEVA OBRA? 
Confesso que en tot allò que he escrit en bona part dels últims 20 anys fins fa ben poc, per diferents motius, conscient o inconscientment, les referències al meu món personal, familiar o biogràfic, més aviat han sigut escasses. Els autors, quan són autors primerencs, intenten sobretot fugir de les pròpies referències i de la pròpia biografia i el que agrada de debò es crear 100% ficció allunyat de tot allò que un coneix. Amb el pas dels anys ha sigut inevitable crear algún poema o referència a la memòria familiar i local. Inevitablement no puc renegar d'allà on visc i és inevitable admetre que en algún escrit ha acabat apareixent algunes referències al món Colònia. 
[Aquest és un apartat on deixo constància de quatre notes personals i faig un inventari de referències del que anomeno "Escrits a la Colònia"] 

                                                                       ORIGEN
Sóc fill, net i bésnet d'obrers i obreres d'una antiga colònia industrial tèxtil del Llobregat. Per part materna del Berguedà i per part paterna del Baix Llobregat.
Tot i que vaig néixer ara fa més de 35 anys en una clínica de Barcelona (avui desaperaguda), el pare d'un servidor va voler que constés en acta que havia nascut el municipi de Santa Coloma de Cervelló, localitat on hi ha ubicada la Colònia Güell i on he passat bona part de la meva existència dels meus més de 35 anys.
                                                                   TRAJECTÒRIA
Podríem dir que he nascut, viscut i fins i tot he treballat esporàdicament durant un temps fent tasques de monitor de museu del Centre turístic que en difon el seu patrimoni i història. Tot i voler fer alguns estudis o carrera de lletres, vaig acabar formant-me amb un parell de cursos de formació en el sector turístic i vaig acabar treballant durant més de 15 anys en diferents empreses fent diferents tasques i feines d'atenció telefònica i d'atenció al client (en el sector del marketing, telemarketing, cultural, turístic, museístic, d'estudis de mercat, d'opinió, i d'atenció ciutadana...) però de tot plegat i durant tots aquests anys l'escriptura sempre amb major o menor intensitat m'ha acompanyat i he intentat buscar un espai (no sempre possible) per la meva vocació literària.
   
                                                             ARRELS     
Apassionat de la cultura, literatura, l'art i els viatges; allà on he viscut les persones de la meva generació per estudis, formació, feina i oci bona part de la nostra vida també ha transcurregut en moltes altres poblacions.
A diferència de la generació dels nostres pares que havien tingut una relació molt forta amb la vida associativa i cultural a nivell local, la meva ha sigut una generació que ha viscut i crescut a la mateixa colònia però hi ha tingut una relació molt més distant i diferent que la dels meus progenitors i avantpassats.
                                             A través del blog Vida de Colònia vaig deixar constància de la memòria i els records del que en el seu dia havien escrit els meus pares i el meu avi:
http://vidadecolonia.blogspot.com.es/2012/08/recuerdos-de-master-rowe-de-fboloix.html
http://vidadecolonia.blogspot.com.es/2011/12/croniques-parroquials.html
http://vidadecolonia.blogspot.com.es/2012/08/botigues-i-records-de-ttorres.html

Allà on he viscut tot i guardar l'aroma, el patrimoni i en moltes coses l'essència a nivell de records del que havia sigut una colònia tèxtil; un servidor no va començar a ser conscient i apreciar el valor històric i patrimonial d'on vivia fins fa pocs anys.
                                                   Col·laboracions locals
                                                                  

En el seu dia vaig participar i fins i tot guanyar algún dels desapereguts premis literaris locals convocats per l'Ateneu Unió; vaig col·laborar amb la revista i publicació de les associacions de veïns "Font del Murri" (avui desaperaguda); apart d'aquestes col·laboracions que són entitats culturals i associatives, fins i tot en el seu dia vaig col·laborar molt esporàdicament amb una o.n.g solidària local (Associació per la Solidaritat) i en els darrers temps seguint un grup a la xarxa social facebook de l'agrupació fotogràfica local.(AFOSAC) i una bona temporada amb el club de lectura de la biblioteca Pilarín Bayés de Santa Coloma de Cervelló.
Però de tot plegat la principal participació amb la vida cultural local ens els darrers 12 anys ha estat el suport, vinculació i col·laboracions anuals amb l'Associació La Colònia Modernista, entitat d'àmbit cultural que ha volgut recuperar la memòria històrica a través de les recreacions històriques i les festes anuals que s'han celebrat sota el nom de la Festa del Modernisme. (on hi he col·laborat amb les dramatitzacions, guions, exposicions i en la gestió i divulgació de la festa i l'entitat a través de les xarxes socials)

*El gust, passió i afició pel teatre, més com a espectador de teatre que res més, ve de fa molts i molts anys enrere quan se'm va ocòrrer voler fer estudis de dramatúrgia a l'Institut del Teatre i no vaig conseguir accedir-hi; poc després durant dos anys seguits participaria en dos tallers i cursos en una Escola de Teatre del carrer Aribau (Anarres -Centre de les Arts Interpretatives de Barcelona), escola que ja fa molts i molts anys que va desaperèixer, poc després de la desaparició d'aquesta escola, el teatre passaria ser una afició secundària o fins i tot terciària. I durant un temps gairebé inexistent. Fins que van aparèixer fa gairebé 13 anys la gent de la Colònia Modernista que em van demanar la meva col·laboració en l'àmbit de les dramatitzacions. En aquests últims13 anys de teatre n'he fet poc, per no dir gens i de forma molt casual i esporàdica he potenciat l'element teatral en algún recital i poca cosa més. Per tant durant gairebé més de 10 anys les col·laboracions en l'àmbit teatral durant la Festa del Modernisme ha sigut per mi una forma testimonial i simbòlica de mantenir un vincle amb l'interpretació. Enguany, per raons diverses, no he participat en l'àmbit teatral de la festa i per tant he decidit tancar un cercle creatiu que ha durat una bona colla d'anys i ha deixat bons moments...

                          

                                           ***************
                                    ESCRITS A LA COLÒNIA
Primers articles:
*Revista Font del Murri (articles 95 - 97)
Guions
*Escena per la Iª Festa del Modernisme (2001)
*Auques per la 3ª Festa del Modernisme (2003)
Com aquest fragment...
                          "Quan es crea la Colònia, es crearen diversos serveis…
                          Des d’un convent a un teatre i un petit comerç.
                          El tal comerç és d’un parent de l’Alsina.
                          Quins preus tant alts hi ha en aquella botiga!
                          Davant la botiga del parent del director
                          els obrers i obreres només senten: indignació!
                          Només se’ls hi acudeix una solució:
                          “parlarem amb qui sigui i farem una comissió!”
                          La comissió es reuneix amb Don Eusebi

                          i confien amb el seu criteri."

Les podeu llegir aquí:
https://docs.google.com/document/d/1z-sFgBix1FbpZbZEqnAfZoFqX-3SgKGZAR1nicuYu2A/edit
Publicades en el seu dia al portal Joescric:
http://www.joescric.com/publica/comunidad/obra.aspx?cod=7171
*Escenes per la 13ª Festa del Modernisme (2013)
Les podeu llegir aquí:
https://docs.google.com/document/d/1VWuE-tKxRjDGEN405e4FQhcbKuwQ6l1bcSx0GlsQ9lk/edit

Apunts i Blogs (a la xarxa)
Blog Nàufrag i Obrer (secció "Viure a la Colònia") (del 28.06.08 al 10.07.11) (20 escrits)
enllaç darrer apunt:http://naufragiobrer.blogspot.com.es/2011/07/si-si-siel-metge-es-queda-aqui.html
Blog Vida de Colònia (pàgina blog monogràfica dedicada a la Colònia Güell) 
(des de l'11.11.11 fins l'última entrada 01.10.13) (+80 entrades i apunts)
http://vidadecolonia.blogspot.com.es/

Relats i contes
De manera indirecta la principal referència i homenatge en un conte a la Colònia ha estat en el relat "Fotos antigues (d'un viatge llarg)"(1999) relat que es va incloure en el recull "Petits naufragis"(2008) que va publicar però no distribuir ni comercialitzar la desaperaguda editorial Maikalili edicions.
De fet la referència i influència més directa del món Colònia en un conte va ser en un dels primeríssims relats que vaig escriure (1995) titulat "Un poble obrer" i molts anys més tard vaig publicar en el portal literari digital "Relats en català":
http://relatsencatala.cat/relat/el-meu-paisatge-iii-un-poble-obrer/866793
1r text Blog "Escrits del fum" titulat "Somnis de fum": 
http://escritsdelfum.blogspot.com.es/2009/05/somnis-de-fum.html

Versos i poemes
Versos publicats a Escrits del fum...
Una fàbrica:http://escritsdelfum.blogspot.com.es/2010/06/una-fabrica.html
Telers de l'oblit- La fàbrica: http://escritsdelfum.blogspot.com.es/2010/10/telers-de-loblit-la-fabrica.html
Teixits de llum: http://escritsdelfum.blogspot.com.es/2010/10/teixits-de-llum.html

Versos publicats a Vida de Colònia...
Versos per la Torre Salvana:http://vidadecolonia.blogspot.com.es/2012/08/versos-per-la-torre-salbana.html

                                                     I com exemple d'aquests versos el poema 
                                                                    
Teixits de llum
memòria del fum
rera de cada color
s'amaga l'esforç
de mil vides
de mil històries
potser anònimes
potser simples
potser efímeres
com ho és el seu record
que ens torna
com un intens perfum.
                                                                                                   G.Boloix

*El 13 de juny de 2012 dins el cicle d'activitats conegut com "Savieses" de la Regidoria de la Gent Gran de l'Ajuntament de Santa Coloma de Cervelló es va realitzar un recital poètic a càrrec de dos dels guanyadors dels premis literaris per a majors de 55 anys del propi municipi: en Modest Mimbrero i la Joana Carbonell. Recitaren poemes propis, d'autors catalans i d'autors locals com un servidor. 
En aquest recital es varen poder escoltar alguns d'aquests poemes com "La fàbrica", "Quan menjàvem miravolants" i "La font dels set camins". 

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Vols efímers (darrer clip!)

Cavalls desbocats (clip destacat!)

Els Posts + Populars

La Granja (sense rebel·lió a)-El post preferit de l'autor

La Granja (sense rebel·lió a)-El post preferit de l'autor
I voldries que tot anés /molt més lent/ esclau d'una vida voraç i absorbent...

Cronologia dels escrits (Dates)

1993-1995 (2) 1998 (2) 1999 (4) 2000 (2) 2001 (2) 2002 (1) 2003 (1) 2007 (1) 2008 (8) 2009 (19) 2010 (30) 2011 (23) 2012 (19) 2013 (49) 2014 (8) 2015 (10) 2016 (9)

Arxiu del blog

 

Copyright © 2010 L'illa del fum All Rights Reserved

Design by Dzignine